گزارش ماهانه انجمن دفاع از زندانيان سياسی آذربايجانی در ايران گزارش ماهانه انجمن دفاع از زندانيان سياسی آذربايجانی در ايران (آداپ) - ژوئيه ۲۰۰۹
گزارش ماهانه انجمن دفاع از زندانيان سياسی آذربايجانی در ايران
گزارش ماهانه انجمن دفاع از زندانيان سياسی آذربايجانی در ايران (آداپ) - ژوئيه ۲۰۰۹
نقض سازمان يافته حقوق بشر در مورد آذربايجانيها در ايران در ماه ژوئيه ۲۰۰۹ همچون ماههای گذشته ادامه داشت و فعالين مدنی آذربايجانی همچون ماههای گذشته مورد بازداشتهای خود سرانه، شکنجه و آزار و اذيت قرار گرفته و از حق داشتن وکيل در دوران بازداشت و ملاقات با خانواده محروم بودند.
روزنامه نگار و فعال حقوق بشر آذربايجانی برای طی کردن هشت سال محکوميت روانه زندان اوين شد
سعيد متين پور روزنامه نگار و فعال حقوق بشر آذربايجانی پس از احضار به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران در ٢٠ تيرماه (۱۱ ژوئيه ۲۰۰۹) بازداشت و برای طی کردن دوران هشت ساله محکوميت روانه زندان اوين شد.
سعيد متين پور چهارم خرداد ۱۳۸۶ در زنجان بازداشت و پس از تحمل ۲۷۸ روز بازداشت موقت در سلول انفرادي٬ در هشتم اسفند ۸۷ به قيد وثيقه ۵۰۰ ميليون تومانی از زندان اوين آزاد شده بود. وی پس از آزادی از زندان از بيماريهای متعددی حاصل از فشارهای دوران بازداشت از جمله سرگيجه طولاني، کمر درد و ناراحتی های گوارشی رنج ميبرد. براساس گزارشات موثق مأموران اطلاعات جهت گرفتن اعتراف مقابل دوربين او را شکنجه ميکردند.وی در اين مدت امکان دسترسی به وکيل مدافع نداشت و خانواده اش نيز از او بی خبر بودند. مامورين امنيتی همچنين جهت افزودن فشار بر وی برادرش عليرضا متين پور را هم در تاريخ ۲۸ آگوست ۲۰۰۸ دستگير و زندانی کردند.
اين روزنامه نگار آذربايجانی روز ۲۰ خرداد ۸۷ طی جلسه ای غير علنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به رياست قاضی صلواتی محاکمه و به اتهام ارتباط با بيگانگان به هفت سال حبس و به اتهام تبليغ عليه نظام به يك سال حبس و در مجموع به هشت سال حبس تعزيری محكوم گرديده بود. دادگاه تجديد نظر استان تهران نيز آذر ماه ۸۷ حکم هشت سال زندان اين فعال حقوق بشر آذربايجانی را تاييد کرد.
متين پور فارغ التحصيل رشته فلسفه از دانشگاه تهران و عضو هيات تحريريه هفته نامه های يارپاق و موج بيداری و وبلاگ نويس و فعالی حقوق بشر آذربايجانی است که به خاطر سفر به ترکيه با اين اتهامات روبرو شده است.
پيشتر سازمان عفو بين الملل، سازمان گزارسگران بدون مرز، فرانت لاين و انجمن دفاع از روزنامه نگاران طی بيانيه های جداگانه سعيد متين پور را زندانی عقيده شناخته و خواهان آزادی بی قيد و شرط وی شده اند.
فعالين دانشجويی آذربايجان برای اجرای حکم به زندان تبريز منتقل شدند
فراز زهتاب، آيدين خواجه ای و احسان نجفی نسب سه تن از فعالين دانشجويی آذربايجان که از سوی دادگاه انقلاب تبريز به تحمل يکسال حبس تعزيری و دو سال حبس تعليقی محکوم شده بودند در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ۱۷ و ۱۸ تير ۸۸ (۸ و ۹ ژوئيه ۲۰۰۹) بازداشت و جهت اجرای حکم به زندان تبريز منتقل شدند.
گفتنی است شعبه يک دادگاه انقلاب تبريز به رياست قاضی حملبر پيش از اين طی حکمی در ۲۰ بهمن ۸۷ (۹ فوريه ۲۰۰۹) با استناد به مديرت وبلاگی به نام آذوح؛ سجاد رادمهر، فراز زهتاب، آيدين خواجهاي، امير مردانی و احسان نجفينسب از دانشجويان دانشگاه تبريز و مجيد ماکوئی دانشجوی کشتی سازي، دانشگاه مالک اشتر اصفهان را هر کدام، به تحمل يک سال حبس تعزيری و دو سال حبس تعليقی محکوم نموده بود که دادگاه تجديدنظر در ارديبهشت ۸۸ حکم اوليه را تاييد نمود. اتهام اين افراد مشارکت در تشکيل و اداره گروه جهت بر هم زدن امنيت کشور و تبليغ عليه نظام عنوان شده است.
اين افراد در تابستان گذشته توسط ماموران اداره اطلاعات تبريز بازداشت و پس از نزديک به سه ماه بازداشت موقت توام با شکنجه به قيد وثيقه آزاد شده بودند.
بازداشت فعالين مدنی آذربايجانی
جعفر آقا محمدی فعال دانشجويی آذربايجانی در مشگين شهر (خياو)، روز سه شنبه ٣۰ تير ۱٣٨٨ (۲۱ ژوئيه ۲۰۰۹) حوالی ساعت ۱ بامداد، در منزل دانشجويی خود توسط ماموران امنيتی دستگير شده و تا کنون اجازه برقراری هيچ گونه تماسی با خانواده و نزديکان اش را نداشته است. نيروهای امنيتی هنگام بازداشت ضمن تفتيش خانه، کتابها، دفتر يادداشت و ديگر اشيای شخصی وی را نيز با خود برده اند.
منابع محلی احتمال می دهند بازداشت اين فعال آذربايجانی نيز مرتبط با دستگيريهای هفته های اخير در مشگين شهر باشد که در پی پخش گسترده اعلاميه هايی در رابطه با حقوق مدنی و زبانی و محکوميت فيلم جک گويی انتشار يافته از سيد محمد خاتمي، رئيس جمهور سابق در خصوص آذربايجانيها صورت گرفته بود.
حسن عبداللهی (اميد اوغلو) نويسنده و معلم زبان ترکی در تبريز که روز ۲۲ تير ٨٨ (۱۳ ژوئيه ۲۰۰۹) در منزل خود از سوی نيروهای امنيتی بازداشت شده بود، از بازداشتگاه اداره اطلاعات به بند ويژه زندان مرکزی تبريز انتقال يافته است.
با اينحال به گفته نزديکان اين فعال فرهنگی تاکنون از علت بازداشت او اطلاعی در دست نيست. نيروهای امنيتی هنگام بازداشت نامبرده ضمن تفتيش خانه، کتابها و برخی نوشتجات وی را نيز با خود برده اند.
آزادی از زندان
بهنام شيخی و محمود اجاقلو از فعالان مدنی آذربايجانی در اسلامشهر تهران که ۱۹ خرداد ۱٣٨٨( ۹ ژوئن ۲۰۰۹) دستگير و به بند ۲۰۹ زندان اوين منتقل گشته بوند پس از تحمل به ترتيب ۵۵ و ۶۳ روز بازداشت موقت به قيد وثيقه ۵۰ ميليون تومانی از زندان اوين آزاد شدند.
آنها تقريبا تمام مدت بازداشت را در انفرادی بند ۲۰۹ اوين تحت فشارهای جسمی و روحی قرار داشته اند. بطوريکه بهنام شيخی در اثر اعتصاب غذای ۱۵ روزه در اعتراض به برخورد خشونت آميز و بازداشت اش دچار ناراحتی کليوی شده و مدت ۲ روز در بيمارستان بستری بوده است.
بازداشت اين افراد در رابطه با ديوار نويسی و نوشتن شعاری با مضمون "خواسته آذربايجانيها: اجرای اصل ۱۵ و ۱۹ قانون اساسی" در سطح محلات اسلامشهر در قالب تبليغات انتخاباتی ستاد انتخاباتی ميرحسين موسوی و همچنين در رابطه با چاپ اين شعار بر روی اسکناس ها صورت گرفته بود.
ايلقار موذن زاده٬ منصور سيفی و فردين نوبخت از فعالين مدنی آذربايجانی در مشگين شهر(خياو) که توسط ماموران اداره اطلاعات مشگين شهر بازداشت و به زندان اردبيل منتقل شده بودند به قيد وثيقه از زندان آزاد شدند.
ايلقار موذن زاده پس از تحمل ۲۳ روز بازداشت موقت و منصور سيفی و فردين نوبخت نيز پس از تحمل ۳۸ روز بازداشت موقت ۱۷ تير ۸۸ (۸ ژوئيه ۲۰۰۹) هر کدام پس از توديع وثيقه سی ميليون تومانی به قيد وثيقه از زندان اردبيل آزاد شدند، اتهام اين افراد تبليغ عليه نظام بوده است.
به گفته منابع محلی بازداشت اين افراد در پی پخش گسترده اعلاميه هايی در رابطه با حقوق مدنی و زبانی و محکوميت فيلم جک گويی انتشار يافته از سيد محمد خاتمي، رئيس جمهور سابق در خصوص آذربايجانيها صورت گرفته بود.
رضا عباسي، احمد مدادی و مهندس رئوف طاهری از فعالين مدنی در زنجان که ۲۵ تير ٨٨ (۱۶ ژوئيه ۲۰۰۹) به بهانه برگزاری مراسم دعا جهت آزادی سعيد متين پور فعال حقوق بشر و روزنامه نگار آذربايجانی که به هشت سال زندان محکوم شده است از طرف نيروهای امنيتی دستگير و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات زنجان انتقال يافته بودند پس از گذراندن ۱۲ روز حبس با قرار کفالت ۲۰ ميليون تومانی آزاد شدند.
در اين ميان پيشتر اداره اطلاعات زنجان با احضار پدر و مادر سعيد متين پور آنها را تهديد کرده بود که هيچ فعال زنجانی را به خانه خود راه ندهند که در غير اين صورت فرزندشان را که در زندان اوين زندانی است مورد آزار و اذيت قرار خواهند داد.
همچنين توکل غنی لو از فعالين مدنی در زنجان روز ۲۵ تير ٨٨ پس از چندين ساعت بازجويی در اداره اطلاعات زنجان آزاد شد.ماموران به غنی لو گفته بودند که برگزاری دعای کميل برای آزادی سعيد متين پور غير قانونی است. آنها همچنين با تماس تلفنی با عده کثيری از فعالين مدنی آذربايجانی در زنجان از آنها خواسته بودند که در مراسم دعای کميل روز پنجشنبه ۲۵ تير ۱٣٨٨ (۱۶ ژوئيه ۲۰۰۹) برای آزادی متين پور شرکت نکنند و تهديد کرده بودند که در صورت برگزاری چنين مراسمی اقدام به بازداشت دسته جمعی شرکت کنندگان خواهند نمود.
تکذيب خبر اعدام يونس آقايان زندانی علوی
خانواده و نزديکان يونس آقايان، زندانی اهل حق در زندان اروميه خبر اجرای حکم اعدام نامبرده را که در اينترنت منتشر شده بود تکذيب کردند.
به گفته آنها چند روز پيش به بهانه درگيري، يونس آقايان را به قرنطينه زندان منتقل کرده و پس از ۵ روز آزار و اذيت روحی وی را به بند عمومی زندان برگردانده اند.
يونس آقايان، مهدی قاسم زاده ٬ سهند على محمدى ، بخشعلى محمدى و عباداله قاسم زاده از پيروان فرقه آتش بيگی و از اهالی روستای "اوچ تپه" (مياندوآب) هستند که در پی درگيريهای مسلحانه مهرماه ۱۳۸۳ بين نيروی انتظامی و جمعی از پيروان اين فرقه در مياندوآب(قوشاچای) دستگير شده و بعد از محاکمه به اعدام محکوم شدند که بعد از اعتراض به حکم صادره در دادگاه تجديد نظر حکم اعدام سهند على محمدى ، بخشعلى محمدى و عباداله قاسم زاده به ۱۳ سال حبس و تبعيد به زندان يزد کاهش يافت اما حکم اعدام مهدی قاسم زاده و يونس آقايان در دادگاه تجديد نظر تاييد شد. حکم اعدام مهدی قاسم زده، بهمن ماه گذشته اجرا شد و اکنون اين نگرانی وجود دارد که يونس آقايان نيز اعدام شود.
سازمان عفو بين الملل آوريل سال جاری (ارديبهشت ۸۸) با انتشار اطلاعيه ای ضمن ابراز نگرانی از اعدام يونس آقايان خواستار لغو آن شده بود.
ممانعت از حصور مردم در مراسم سالانه قلعه بابک
نهادهای امنيتی و انتظامی ايران در آستانه مراسم قلعه بابک اعلام کردند که تردد افراد در روزهای ۱۱ و ۱۲ تير به قلعه بابک و منطقه کليبر ممنوع است. علت اين ممنوعيت برگزاری مانور نظامی لشگرعاشورای سپاه پاسداران ايران در اين منطقه تاريخی عنوان شده است.
همچنين سپاه پاسداران ايران با پخش بيانيه ای در شهرهای اهر و کليبر از مردم خواسته است تا از رفتن به قلعه بابک در اين روزها به دليل برگزاری مانور نظامی خودداری کنند.
آذربايجانيها هرساله در سالروز تولد بابک خرمدين (قهرمان ملی آذربايجان) در ۱۱ و ۱۲ تير در قلعه بذ (قلعه بابک ) واقع در منطقه کليبر در شمال غربی ايران گرد هم می آيند و با اجرای مراسمات فرهنگی ياد و خاطره قهرمان خود را پاس می دارند اما حکومت ايران از چندين سال پيش مانع از برگزاری اين مراسمات فرهنگی می شود و يک هفته پيش از برگزاری اين مراسم تمامی راههای دسترسی به اين مکان تاريخی را مسدود می کند و در اطراف اين قلعه تاريخی اقدام به برگزاری مانورهای نظامی می کند.
خطر سنگسار يک زن در تبريز
سکينه محمدی - يک زن آذربايجانی از شهر تبريز با حکم سنگسار به مرگ محکوم شده است.اتهامات وی ارتکاب به زنای محصنه بوده و او از چهار سال پيش در زندان بسر می برد.
محمد مصطفايی وکيل خانم محمدی در مصاحبه با بخش آذربايجانی راديو اروپای آزاد اين مساله را چنين شرح داده است:
,پيشتر خانم محمدی به اتهام داشتن رابطه نامشروع با حکم دادگاه به ۱۰۰ ضربه شلاق محکوم ميشود. سپس حکم دادگاه مورد اجرا قرار ميگيرد اما مدتی پس از اجرای حکم شلاق وي، شوهر او به قتل می رسد. پس از حادثه قتل پرونده جنايی ديگری برای خانم محمدی باز ميشود. سپس وی را مجبور ميکنند که به عمل زنا با مردان ديگر اعتراف کند. در صورتی که وی در جلسه دادگاه مکررا اين اعتراف خود را تکذيب کرده و گفته که وی را مجبور به چنين اعترافی نموده اند. ۵ قاضی در هيات قضايی پرونده وی را بررسی ميکنند. با دوتن از قضات حکم به تبرئه وی و سه تن حکم به سنگسار وی داده اند که در مجموع محمدی به سنگسار محکوم گشته است,.
مصطفايی و کيل مدافع سکينه محمدی با استناد به حکم برائت وی از سوی دو دادگاه و مورد مجازات گرفتن وی با حکم دادگاه سابق به ۱۰۰ ضربه شلاق و برخی عوامل ديگر، به دادگاه ديوان عالی کشور مراجعه کرده است.
29 مرداد 1388 19:08
Reader Comments