منشا و هویت ژنتیکی ایرانیان55
تاثیر ایران بر مهاجرت ژنتیکی انسانهای افریقایی آسیایی و اروپایی و یافتن نقش جغرافیایی ایران در نحوه گسترش ژنها در ایران موضوع این مقاله است
نام مقاله
Received: December 12, 2005
Accepted: March 23, 2006
Published online: June 12, 2006
Iran: Tricontinental Nexus for
Y-Chromosome Driven Migration
M. Regueiro
a A.M. Cadenas
a T. Gayden
a P.A. Underhill
b R.J. Herrera
a
a
Department of Biological Sciences, Florida International University, Miami, Fla. , and b
Department of Genetics
Stanford University, Stanford, Calif. USA
خلاصه
بر حسب موقعیت مخصوص جغرافیایی ایران ؛ این خطه بر مهاجرتهای انسانی اثرات مهمی داشته است.ایران سه قاره آسیا و ؛ افریقا و اروپا را بهم دیگر وصل میکند.بنابراین محل عبور مهاجرین از این سه قاره هم بوده است.برای این که تاثیر جغرافیای ایران را بر مهاجرتهای انسانهای اولیه دریابیم بر روی یکصد و جنجاه ایرانی در شرق کشور مطالعاتی انجام شد. ایران شمالی در این مقاله محدوده استان پهناور خراسان قبل از تفکیک است و ایران جنوبی هم سیستان و بلوچستان و کرمان و هرمزگان را شامل میشود.همین محققان ایران مرکزی و اصفهان را هم در مقاله دیگری مطالعه کرده اند.
ایرانیان از نظر کروموزومی غیر متجانس (دارای گروه های مختلفی هستند ) نظیر مردمان خاور میانه هستندمطالعه نشان میدهد که ایران تحت تاثیر مهاجرتهای انسانی از سمت غرب و از سمت شرق خود بوده است که مهاجرتها از سمت ترکیه و آناتولی خیلی بیشتر از سمت پاکستان بوده است.اصولا شمال شرق ایران صد در صدر صد تحت تاثیر حوزه ژنی آناتولی است ولی در جنوب شرقی این تاثیر آناتولی خیلی کمتر
است و در آنجا تاثیرات از سمت شرق و پاکستان دیده میشود.امپراتوریهای مختلفی که این مناطق ایران و هند و آناتولی را در تصرف خود داشته اند به انتشار ژنها کمک کرده اند.
*********************
مهاجرتها به ایران از سمت سرزمینهای ترکیه ای امروز و آناتولی خیلی بیشتر از مهاجرتهای بر خاسته از شاخ افریقا و قاره افریقا بوده است.
در این مطالعه از نمونه های خون افراد برای جمع آوری دی.ان .ا استفاده شده است سی و سه نفر در شمال شرق و یکصد و هفده نفر از جنوب شرق ایران در این مطالعه شرکت کردند.این نومنه ها همگی بزبانهای ایرانی صحبت میکردند و حداقل تا دو نسل قبلی آنان مورد بررسی قرار گرفت تا ایرانی بوده باشند و حداکثر تا جایی که امکان داشت خلوص ایرانی بودن آنان بررسی شد.دشت کویر این دو قسمت ایران را و دشت لوت در شرق تاین دو ناحیه را از هم جدا نگه میدارد.
نتایج
در این دو منطقه از شرق ایران سی و چهار هاپلوگروه کروموزم وای
(Y - Chorormosome Haplogroups)
پیدا شد.که از گروه های زیر بودند.
B, C, E, F, G, H, J, K, L, N, O, Q, و R.
ایرانیان در شمال شرق کشور سی و سه درصد متعلق به گروه
J
R بیست و هفت درصد گروه
G پانزده درصد گروه
Q نه درصد گروه
Nشش در صد
ولی در جنوب شرق ایران
J سی و پنج در صد گروه
R بیست و شش درصد
Gسیزده درصد
L شش درصد
Eهفت در صد
K سه و نیم در صد
فقط در جنوب ایران است .E
در ایران مرکزی یا اطراف اصفهان
J,R,K,F
در حدود هشتاد درصد جمعیت و هر کدام حدودا بیست درصد دیده میشود و بیبست درصد باقیمانده بین سه گروه زیر است که میزان انها از حداکثر بحداقل بشرح زیر است.
E>G>I
جمهوری آذربایجان شبیه ایران مرکزی است ولی گروه
J
بیشتر از ایران مرکزی ٍٍ ولی گروه اف ؛ایی و آی کمتر است
ارمنستان شبیه ایران مرکزی با گروه ایی بیشتر است
عراق دوسوم جمعیتش
J
است و بقیه اش ایی ؛ آر و ک میباشد.
در ایران گروه های ژنتیکی کروموزم وای
(Y - Chorormosome Haplogroups)
یا هاپلو گروپ های خط پدری
متفاوتند در جنوب ایران یازده گروه و در شمال ایران هشت گروه ژنتیکی کروموزوم وای وجود دارند
بررسی نشان میدهد که مردمان شمال شرق بینابینی از ژنهای آناتولی و قفقازی هستند. این موضوع خودش نشان میدهد که ایران به عنوان مسیری برای مهاجرت انسانهااز جنوب آسیا و افریقا قرار داشته است و هم چنین بیانگر این است که بیابانهای ایران مانعی برای مهاجرین بوده اند.و جلوی انتشار هاپلو گروه هایی را گرفته اند.منطقه اصفهان و ایرانیان ساکن ازبکستان (احتمالا منظور محققین تاجیک هاست) تشابه ژنی بیشتری با قفقازی ها دارند.برای محققین معلوم نشده است چرا اصفهان و ایران مرکزی از شمال شرق ایران جدا افتاده است و چرا جمعیت های این دو منطقه اختلاف ژنتیکی دارند ژنها هم چنین از شمال شرق قابلیت گسترش به جنوب شرق ایران را نیافته اند.
بحث در مورد نتایج
ایرانیان در ژنهای خود جای پای ژنهای افریقایی ؛ آسیایی و اروپایی را نشان میدهند.در شرق ایران بین شمال و جنوب آن تفاوتهای ژنتیکی دیده میشود و عدم تجانس ژنتیکی در جنوب شرق بیشتر از شمال شرق ایران است.این وضعیت مربوط است به محصور بودن شمال شرق بین دشت لوت در جنوب شرقی دشت کویر در شرق و کوه های هندوکش در شرق این دومنطقه شرقی ایران است.با این که شمال شرق ایران در محاصره این سه مانع طبیعی قرار داشته است با این حال اختلافات ژنتیکی ساکنان آن از نواحی همسایه خودش بیشتر استتاثیرات جرکت ژنها از سمت غرب بیشتر بوده است تا از شرق ایران و در این مورد سرزمین های بین دو رود دجله و فرات هم بسیار تاثیر گزار بوده است.
ایران را میتوان رابط ژنتیکی سه قاره آسیا و افریقا و اروپا در نظر گرفت.
Reader Comments