3........علت تحولات اجتماعی
Thursday, March 6, 2008 at 11:49PM
افشا

تئوريهايي كه فن آوري را موتور اصلي تغييرات اجتماعي ميدانند
بر طبق اين نظريه ها پيشرفت در مخابرات ؛ وسايل ارتباط جمعي و به طور كلي در فن آوري تنها عامل اصلي ايجاد تغييرات اجتماعي است.(يعني يك نوع جبر فن آورانه بر دنياي انساني حاكم است)
در اين تئوريها كه فن آوري را عامل اصلي تغييرات اجتماعي ميدانند؛ به طور عمومي بر خود فن آوري و بطور اخص بر فن آوري رسانه هاي جمعي تاكيد ميشود.زيرا فن آوري ارتباطات در گذشته و حال مهم بوده و در آينده هم مهم باقي خواهد ماند. معتقدان به اين تئوريها ميگويند كه فن آوري همانند شروع كتابت ؛صنعت چاپ يا تلويزيون و يا كامپيوتر موجب تغييرات اجتماعي شده اند. در اعتقاد گسترده تر به اين تئوريها مدعيان عنوان ميكنند كه همه تغييرات اجتماعي در هر سطحي كه باشند؛ ناشي از فن آوري خواهد بود(تئوري جبري فن آوري). عامل اصلي را فن آوري در نظر ميگيرند و عوامل اجتماعي ديگر و عوامل انساني را عوامل كمك كننده (ثانوي) مينامند.
كارل ماركس نظريه دهنده تئوري حكومت هاي كمونيسي است. او را به عنوان يكي از معتقدان به تئوري فن آوري به عنوان عامل اصلي در ايجاد تغييرات اجتماعي ميدانند. زيرا او گفته است:
آسياي بادي به شما اجتماعي ميدهد كه ارباب و رعيت دارد. آسياي با موتور ماشين بخار به شما اجتماعي را ميدهد كه سرمايه دار و كارگر دارد.در ماركسيم سنتي تئوري جبري فن آوري جايگاه والاتري دارد؛ اما بعضي هم گفته اند كه ماركس به اين تئوريها معتقد نبوده است.
تئوري دانان غير كمونيستي هم از تئوري مربوط به اصل بودن عامل فن آوري در ايجاد تغييرات اجتماعي
بهره برده اند. بعضي از اينان معتقدند كه كامپيوتر تمام جوامع را در دنيا مورد تاثير قرار خواهد داد
Article originally appeared on افشا (http://efsha.squarespace.com/).
See website for complete article licensing information.